Gebelikte yaşanılan bel ağrıları

Hamilelikte çekilen bel ağrılarının nedenleri nelerdir? Ağrıyı kimler daha az, kimler daha şiddetli hisseder? Hepsi haber detayımızda!

Hamilelikte görülen en sık şikayetlerden biri olan; anne adaylarının %60’inin sıklıkla yaşadıkları bel sorunlarına karşı Opr. Dr. Candan Hundemir’in önerilerini sizlerle paylaşmak istedik.

Bel ağrılarının nedenleri

Gebelik sırasında bel omurları, bebeğin gelişimine paralel olarak karın ön bölgesinde oluşan ağırlık artışını dengelemek için öne doğru esneme yapar ve böylece bel çukuru daha da belirginleşir. Bu durum gebeliğin getirdiği doğal bir süreçtir.

Kimler daha çok / az yaşar?

Hamilelik öncesi ciddi bel sorunu olmayanlar hamilelik dönemini -aykırı bir durum olmadıkça- yakınmasız ya da hafif bel ağrıları ile bu dönemi geçirirler.

Ancak bel sorunu (bel fıtığı, bel kayması vb.) olan ve özellikle tedavisini tamamlamamış kadınlar hamile kaldıklarında ciddi bel ve bacak ağrıları ile karşı karşıya kalırlar.

Aşırı kilo bel ağrılarını artırıyor

Yine hamile kadınların aşırı kilo almaları da bu yakınmaların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Açıkçası gebelerde tedavi seçeneklerinin kısıtlı olması olayı daha da zorlaştırır. Bu durumda doğum şeklinin “sezaryen” olması önerilir. Zira normal doğumda “ıkınma” eylemi karın içi basıncını arttırdığı gibi omuriliği saran beyin-omurilik sıvısının (BOS) da basıncını arttırır ve var olan bel sorununun daha da ilerlemesine neden olur.

Olağandışı durumlarda…

Hamile kadınlarda cerrahi tedavi seçeneği çok nadir seçilir. Ancak anne adayında ayak felci söz konusu ise cerrahi önerilir. Burada yan yatar pozisyonda epidural anestezi ile mikrocerrahi diskektomi ameliyatı yapılır. Anne ve bebek için en güvenli yöntem budur. Acil durumlar dışında tetkik ve tedavi genellikle doğum sonrasına bırakılır.

Kaynak: pudra. com

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe