Kadın Kısırlığı Tarih mi Oluyor?...

Gelişen teknolojilerle kadın kısırlığı tarihe karışıyor! Yumurtalık nakli ile ileri yaşta annelik mümkün olabilecek rahim nakli ile de taşıyıcı annelik sorunu ortadan kalkacak. Yumurtalığını donduran kadınlar diledikleri yaşta anne olabilecek. Menopoz derdi bitecek ve hatta rahmi olmayan kadınlar da bebek sahibi olabilecek!...

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği tarafından 6’ncısı düzenlenen Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde bu yıl kısırlık ve tüp bebek uygulamalarındaki son yeniliklerin yanı sıra yumurtalık nakli ve rahim nakli gibi birbirinden ilginç konular tartışıldı. Antalya’da gerçekleşen kongreye 31 uluslararası, 358 ulusal konuşmacı katıldı. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, "Yumurtalık nakli sayesinde genç yaşta hamile kalmak istemeyen kadınlar, 20’li yaşında yumurtalıklarını dondurarak 40’lı yaşlarında sağlıklı yumurtalarıyla gebe kalabilecek" dedi.

Yumurtalık nakli konusunda çalışmaların yalnızca ABD ve Belçika’da yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Tıraş "Yumurtalık nakli işlemi zor bir işlem değil, Türkiye’de şimdilik kanser tedavisi gören kadınlarımızın yumurtalarının dondurulmasına izin veriliyor, ancak çok yakın bir tarihte Türkiye’de de tüm kadınlar için uygulanmaya başlanacağına inanıyorum" diye konuştu.

Prof. Dr. Tıraş, kadın kısırlığının tedavisi konusunda yumurtalık naklinden sonra sırada rahim nakli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Rahim nakli çalışmaları İsveç’te hızla devam ediyor. Koyunlar üzerinde yapılan 5 denemeden 4’ünde gebelik sağlandı. Bu önemli bir çalışma bu sayede doğuştan rahmi olmayan ya da daha sonra kaybeden kadınlar kendi çocuklarını doğurabilecek” dedi.

Yumurtalığını Dondur, Dilediğin Yaşta Anne Ol!

Kongrede yumurtalık nakli ile ilgili çalışmaları anlatan St. Lukes Hastanesi uzmanlarından ABD’li Prof. Dr. Sherman Silber, yumurtalık nakli ile kadınların istedikleri yaşta gebe kalmalarını sağlayabileceklerini söyleyerek, “Yumurtalık naklini bu güne kadar 9 tek yumurta, 1’de çift yumurta ikizinde denedik. 8 kadın yardımcı yöntem olmadan kendiliğinden hamile kaldı. İlk vakamızda yumurtalık dokusunu ikizinden aldık ve dondurmadan taze olarak naklettik. Gebelik doğal yolla sağlandı. Ancak bir süre sonra nakledilen yumurtalık tükendi. Üç yıl donmuş olarak sakladığımız yumurtalığın diğer parçasını naklettik. Hastamız ikinci çocuğuna gebe kaldı" dedi. Bu yöntemin iki şekilde yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Silber, “Birinci yöntem yumurtalığında problem olduğu için başkasından tüm yumurtalığı nakletmek. Bunu böbrek nakli gibi düşünebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Modern Kadınlar Genç Yaşta Doğurmak İstemiyor

Yumurtalık naklinde ikinci yöntemin ise kadının yumurtalığının bir kısmının alınarak dondurulması olduğunu belirten Prof. Dr. Silber, “Bu işlem özellikle sosyal nedenlerden genç yaşta hamile kalmak istemeyen kadınlar tarafından ilgi ile karşılanıyor. Çünkü işlem kadının dilediği yaşta gebe kalmasını sağlıyor” dedi.
Yöntemin aynı zamanda genç yaşta vücudunda kanser tespit edilen kadınlar için de önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Silber, “20 yaşında kanser olan bir kadın bu yöntem ile yumurtalığını dondurabilir ve tedavisi bittikten sonra sözgelimi 15 yıl sonra yumurtalığın tekrar kendisine nakledilmesi ile gebe kalabilir” diye konuştu.

Menopoz Derdi Bitiyor

Yumurtalık nakli ile menopozun da daha ileri yaşlara ertelenebileceğini belirten Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Nakil yumurtalık üretiminin uzun yıllar devam etmesini sağlayacağı için menopozda otomatik olarak ertelenecek bu da kemik erimesi, cinsel yaşamda sorunlar ve vajinal problemler gibi birçok sıkıntıyı ortadan kaldıracak” dedi.

Yakında Rahmi Olmayan Kadınlar da Anne Olabilecek

İsveç Sohlgrenoha Hospital’dan Prof. Dr, Mats Brannstrom, rahim nakli ile ilgili ilk çalışmanın 2000 yılında Suudi Arabistan’da yapıldığı söyleyerek ”Bu ilk deneme kadının vücudunun 60 gün sonra rahmi reddetmesi ile başarısız oldu. Bu nakil gerekli hayvan deneyleri ve teknik altyapı olmadan yapıldığı için çok eleştirildi” dedi. İsveç’te rahim naklini ilk olarak farelerde daha sonra koyunlarda ve maymunlarda denediklerini belirten Prof. Dr. Brannstrom, “Farelerde başarılı sonuçlar elde ettik. Koyunlarda yapılan 5 denemeden 4’ünde ise gebelik sağladık. Maymunlarda yaptığımız çalışmaların sonuçlarını beklemekteyiz ama inanıyorum ki çok uzun değil 3–5 yıl sonra insanlarda başarılı rahim naklini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe