Dikişsiz Sünnetle Ağrı ve İz Kalma Endişesi Sona Eriyor

Sağlık açısından faydalı olsa da, ağrı duyacağı endişesi ile erkek çocuklarının en korktuğu dönem sünnet zamanıdır. Bu süreçte, ebeveynler de sünnet olan çocuklarının bakımı konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. 

Ancak dikişsiz sünnet, acısız ve ağrısız olmasının yanında estetik avantajları ile de öne çıkmaktadır. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Levent Elemen, dikişsiz sünnet uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Yenidoğan Döneminden Ergenliğe Geçişe Kadar Uygulanabilir

Dikişsiz sünnet yenidoğan döneminde rutin olarak uygulanan bir yöntemdir. Yenidoğan sünnetleri yaklaşık 20-25 dakika, daha büyük çocuklarda yapılan dikişsiz sünnetler ise 30-40 dakika arasında sürmektedir. Dünyaya yeni gelen bebeklerde ilk 1 ay içinde, tercihen doğumdan sonraki ilk birkaç günde yapılması uygundur. Bu sünnet yönteminde dikiş kullanılmamaktadır. Yenidoğan sünneti ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir.

Yenidoğan dönemi dışında yapılan sünnetlerde de zorunlu kalmadıkça dikiş kullanılmamaktadır. Daha büyük çocuklarda yapılan dikişsiz sünnetlerde, yara yüzeyi dikiş yerine “doku yapıştırıcı” kullanılarak kapatılmaktadır. Bu sünnet operasyonları da ameliyathane şartlarında ve “sedo-analjezi” denilen uyuşturma yöntemi desteği ile yapılmaktadır.

Acı ve Ağrısız Sünnet Uygulaması

Operasyon sırasında uygulanan lokal anestezi sayesinde sünnet sonrası yaklaşık 6 saatlik ‘ağrısız bir süreç’ bulunmaktadır. Daha sonra ağızdan ağrı kesici ilaçlar verilerek ağrının hissedilmemesi sağlanmaktadır. Dikişsiz sünnetin ağrı hissi üzerindeki avantajı, operasyon sonrası 3. günde ortaya çıkmaya başlar. Dikiş kullanılan sünnetlerde, dikişler çamaşıra veya beze takılmaya başlamakta, pansuman gerektirmektedir. Bu da çocuğa sıkıntı verebilmektedir. Dikişsiz sünnette ise kullanılan doku yapıştırıcısı bu etkiye neden olmaz. Bu madde operasyonun 5. gününde kendi kendine soyulmaktadır.

Estetik Avantajları En Önemli Tercih Sebebi

Dikişsiz sünnetin klasik sünnetlere göre en büyük farklarından biri de, estetik görünüm konusundadır. Dikiş kullanılmadığı için, dikişlere ait çizgilenme veya sünnet çizgisinde düzgün olmayan görünüm engellenmektedir. Büyük çocuklarda yapılan dikişsiz sünnet, dikiş kullanılarak yapılan sünnete göre yaklaşık 10 dakika daha kısa sürmektedir. Bunun yanında kullanılan doku yapıştırıcısının kanama önleyici, iyileştirmeyi hızlandırıcı ve anti-mikrobik özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler iyileşme dönemi için oldukça ciddi avantajlar sağlamaktadır.

Kimlere Uygulanmaz?

Dikişsiz sünnetin genel olarak uygulanamayacağı durumlar, aslında sünnetin yapılmaması gerektiği durumlardan farklı değildir. Bunlar genel olarak penis anormallikleri; peygamber sünneti adı verilen “hipospadias”, penisin sırt kısmının açıklığı (epispadias) peniste öne doğru eğrilik (kordi) gibi sağlık problemleridir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe