
Hayatlarını etkilemiyor, kontrol ediyor
Konuşmanın, iletişimin ve kişilik oluşumunun önemli unsurlarından biri olduğuna dikkati çeken Öztanrıöver, kekemeliğin bir hastalık değil, alışkanlık olduğunu ve yüzde 90 oranında 6 yaşından önce ortaya çıktığını ifade etti.
Erken dönemde tedavi edilmeli
Ergen dönemde tedavinin zor olduğuna, bu nedenle küçük yaşta önlem almanın gerekliliğine değinen Öztanrıöver, "Kekemelik, tüm alışkanlıklar gibi öğrenme yoluyla kazanılır. 2-3 yaş dönemi, konuşmanın yeni öğrenilmeye başlandığı dönemdir. Çocuk sabırsız ya da hızlı konuşan bir yetişkin karşısında, söyleyeceklerini bir an evvel söyleme stresi içine girer. Konuşmanın düzeltilmesi ile çocuğun stresi artar, konuşmak için daha çok çaba harcar ve böylece alışkanlık yerleşir. Dinleyiciye göre, kekemelik artabilir ya da azalabilir. Heyecan, kaygı, öfke gibi stresli koşullarda artar ya da sadece bu koşullarda ortaya çıkar" diye konuştu.
Yavaş ve tane tane konuşun
Konuşma hızımızı yavaşlatmak, bu bozukluğun tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilir. Yavaş ve tane tane, kelimeyi uzatarak konuşmak, vurgulanmasını istedikleri kelimeleri heceleyerek söylemek, çocuklarda bu şekilde konuşmayı öğrenmeyi sağlar. Küçük çocuklarda kekemeliğin en önemli nedeni olan hız stresinin aşılmasına yardımcı olur.
Çocuk program sunucuları yavaş konuşmalı
Çocuk programı sunucuları çok hızlı konuşarak, kekemelik riskini artırıyorlar. Tane tane ve hece vurgusu içinde konuşmaları, onları izleyen ve taklit eden çok fazla çocuğa yardımcı olmalarını sağlayacak.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
