Çocuklarda göz bozukluğu olduğu nasıl anlaşılır?

Çocuğunuz görme sıkıntısı yaşadığı halde bunun farkında bile olmayabilir. Anne-baba olarak birkaç basit soruya cevap vererek çocuğunuzda görme bozukluğu olup olmadığını anlayabilirsiniz. İ

Yetişkinlerin bile kendi göz sorunlarını, ancak sıkıntıları çok arttığı zaman fark edip önlem almaya başladıklarını düşünürsek, çocukların görme ile ilgili yaşadıkları herhangi bir sorunu fark etmemeleri ve söylememeleri normal. Görme bozukluklarının özellikle bebeklikten itibaren başlayabileceğini ve ufak da olsa gözüyle ilgili herhangi bir sıkıntıyla büyüyen bir çocuğun algısının da farklı olduğunu unutmayın. Yaşadığı sıkıntının bir sıkıntı dahi olup olmadığını çoğu zaman bu çocuklar anlamayacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun görme bozukluğunu ortaya çıkarmak büyük oranda siz anne-babalara düşüyor.

Eğer anne-babaları olarak sizde veya diğer yakın aile üyelerinde herhangi bir görme bozukluğu varsa çocuğunuzun gözleriyle daha yakından ilgilenmenizi öneririz. Genetik faktörlerin görme sorunları üzerinde çok büyük etkisi olduğunu ve kalıtımsal özellikli göz bozukluklarının daha çok 7 yaşından itibaren ortaya çıkmaya başladığını biliyoruz.

Peki çocuğunuz hangi görme sıkıntılarını yaşayabilir? Çocuklarda en çok miyop, hipermetrop ve astigmat görülür. Bebeklerde ise durum biraz farklı. Normal koşullarda bebeğinizin 1 yaşına kadar çevresindekilerin yüzünü tanıması gerekir. Eğer bu konuda sıkıntı olduğunu hissediyorsanız, mutlaka doktorunuzla görüşün, çünkü bu durum göz tembelliklerinin habercisi olabilir.

Şimdi dikkatinizi toplayın ve aşağıdaki soruları cevaplamaya çalışın. Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar, çocuğunuzun görme sorunu yaşayıp yaşamadığını da anlamanıza yardımcı olacak.

*Gözlerini sık sık kısıyor mu?
*Uykusu olmadığı zamanlarda da gözlerini ovuşturuyor mu?
*Bir şey izlerken veya okurken bir gözünü kapatıyor mu?
*Bir resme veya görüntüye bakarken, daha iyi görmek için kafasını yana doğru eğiyor mu?
*Işığa karşı duyarlı mı? Bu duyarlılıkla birlikte gözleri bir süre kızarıyor mu?
*Gözlerinin birinde veya ikisinde çapak oluşuyor mu?
*Ona bir şeyler okurken kitabı yaklaştırmanızı istiyor mu?
*Gözlerinde yanma olduğunu söylüyor mu?
*Bazen gözlerinin acıdığından veya rahatsız olduğundan şikayet ediyor mu?
*Boyama gibi yakından bakıp yapması gereken aktivitelerden uzak duruyor mu?
*Uzaktan geçen bir şeyi (kuş veya uçak gibi) gösterdiğinizde tepkisi belirsiz mi?
*Bazen şaşı gibi baktığını veya gözlerinde uyumsuzluk olduğunu düşünüyor musunuz?
*Gözlerinin görünümünde ara sıra değişiklik fark ediyor musunuz?

Eğer bu soruların bir veya birkaçına cevabınız evetse, bir göz doktoruna gitmenizi öneririz. Unutmayın, çocuklarda görme bozukluklarının kalıcı hale gelmemesi için erken teşhis çok önemli. Eğer çocuğunuz gözleriyle ilgili herhangi bir problem yaşıyorsa, doktorunuzun yönlendirmelerine göre şimdiden harekete geçmeniz, ileride yaşayabileceği görme bozukluklarını da en hafife indirmenize yardımcı olabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe