Korunma Yönteminiz Ne Kadar Etkili?

Ülkemizde, “üreme”de olduğu gibi “korunma”da bir kadın sorunu olarak algılanıyor ve gebelikten korunma erkeklerin pek dahil olmayı istemedikleri bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, çiftlerin hamilelikten korunma yöntemlerini evliliklerinin ilk yıllarında uygulamaya çalıştıklarını, modern ve geleneksel korunma yöntemlerini bilmediklerini, kulaktan dolma bilgileri kullandıklarını belirtiyor. Modern korunmanın ilk şartlarının “korunma yöntemine kadın ve erkeğin birlikte karar vermesi, kabul etmesi ve uygulaması” olduğunun altı çiziliyor.

Modern Yöntemler Hangileri?

Modern yöntemlerde her zaman bir araç kullanıldığını ve modern yöntemlerin koruma oranının geleneksel yöntemlere göre çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Op. Dr. Serhat Partalcı, geri dönüşümlü, geri dönüşümsüz, hormonlu, hormonsuz olarak ayrılan araçlardan ülkemizde en yaygın olanın spiral (rahim içi araç), prezervatif, doğum kontrol hapları, geleneksel yöntemlerin ise geri çekme ve takvim yöntemi olduğunu belirtiyor.

Spiral RİA (Rahim İçi Araç): Ülkemizde en yaygın modern korunma yönteminin spiral (rahim içi araç) olduğuna değinen Partalcı kullanılma oranının yüzde 15 ile yüzde 20 arasında olduğuna dikkat çekerken, bu yöntemin rahim içinde enflamasyon ve enfeksiyon riskini kolaylaştırdığı için dikkatli kullanılmasını ve kanamayı miktar ve süre olarak arttırabileceğinin unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor. Partalcı, spiral yöntemin kadın hayatını tehdit eden bir gebelik türü olan dış gebelik oluşturabilme riskinin de olabileceğini ve adet gecikmeleri halinde doktora gitmekte fayda olduğunu dile getiriyor.

Prezervatif: Bir diğer modern korunma yönteminin prezervatif olduğuna değinen Op. Dr. Serhat Partalcı, bu yöntemin Türkiye’de kullanım oranının yüzde 3-4 olduğunu ve gebelik riskinin yüzde 3 ile yüzde 10 civarında olduğunu belirtiyor.

Doğum Kontrol Hapları: Hamilelik oranı yüzde 0,1 - 5 arasında olan doğum kontrol haplarının da modern korunma yöntemleri içerisinde yer aldığının altını çizen Partalcı hapı kullanmayı unutmanın en sık rastlanan sorun olduğunu, sık sık unutulması halinde koruma etkisinin yok olduğunu vurguluyor.

Geleneksel Yöntemler Hangileri?

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı her 100 kişiden 40’ının herhangi bir yöntem kullanmayıp korunmadığını, 30’unun ise gebelik oluşturma risk oranı yüzde 15 ile yüzde 20 arasında olan geleneksel yöntemleri tercih ettiğini belirtiyor. Partalcı, en çok kullanılan geleneksel yöntemlerin ilişkinin sonunda, erkeğin vajen yerine dışarıya boşalıp ilişkiyi tamamladığı “geri çekme yöntemi” ve yumurtlamanın olası zamanının 3 gün önce ve 3 gün sonrasında ilişki yapılmaması şeklinde uygulanan “takvim yöntemi” olduğuna dikkat çekiyor.

Ertesi Gün ve Ertesi Sabah Hapları, Kürtaj Korunma Yöntemi Değil!

Ertesi gün ve ertesi sabah haplarının kesinlikle bir korunma yöntemi olmadığının altını çizen Partalcı, kürtajınsa ciddi bir operasyon olduğunu ve keyfi olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe