Emziren annelere karbonhidratlarla destek

Emziren anneler gün içinde süt salgılamak için ortalama 500 kcal daha fazla harcıyor. 

Diyetisyen Seçil Kenar, kalori kaybını desteklemek için emziren annelerin her yemekte kan şekerini ayarlayacak çorba, bulgur, tam buğday ekmeği gibi sağlıklı karbonhidratlar tüketmelerini öneriyor.

Emzirme döneminde annelerin beslenmelerine daha da özen göstermeleri gerekiyor. Sütün yeterli gelmesi için annelerin dengeli ve yeterli beslenmesi, bol sıvı alması gerektiğini vurgulayan Duru Bulgur Beslenme ve Gıda Uzmanı Diyetisyen Seçil Kenar, "Çok fazla tatlı tüketimi ve fazla miktarda yemek yemek sütü artırmaz. Halk arasında böyle bir inanış var. Sadece annenin kilo almasına neden olur" diyor. Diyetisyen Seçil Kenar, emziren annelere önemli uyarılarda bulundu:

Emzirirken bol sıvı tüketin: Emzirmede sütün miktarını artıran en önemli unsur bol sıvı tüketimidir. Gün içinde 3 litre su, ayran, kefir, çorba, emzirme dönemine uygun bitki çayları, şekersiz komposto gibi sıvı besinleri tüketmeye özen gösterin.

Sağlıklı karbonhidratlar tüketin: Emzirirken gün içinde süt salgılamak için ortalama olarak 500 kcal daha fazla harcarsınız. Bu yüzden karbonhidrat ile beslenmenizi desteklemeniz gerekmektedir. Her yemekte kan şekerinizi ayarlayacak çorba, bulgur, tam buğday ekmeği gibi sağlıklı karbonhidratlar tüketmeye özen gösterin.

Yeterli protein tüketin: Sütün miktarının artması kadar kalitesinin de artması için gün içinde yeterli protein tüketin. Et, kuru baklagiller, peynir ve yumurta gibi protein içiren besinleri düzenli tüketmeye dikkat edin.

Kalsiyum önemli: Kemik gelişimi devam eden bebeğiniz ve sizin kemik sağlığınız için gün içerisinde süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi kalsiyum içeren besinleri tüketmeye özen gösterin.

Yağlı tohumları, sebze ve meyveyi ihmal etmeyin: Ceviz, badem, fındık, fıstık ezmesi gibi yağlı tohumlar çinko, magnezyum ve esansiyel yağ asitlerinden zengindir. Ara öğünlerinizde meyvenin yanında tüketebilirsiniz. Gün içinde yeterli C,A gibi vitaminleriniz için bol bol sebze, salata, 2-3 porsiyon mevsiminde ki meyveleri tüketin.

Süt salınımını arttırmaya yardımcı besinleri diyetinize eklemeyi unutmayın: Dengeli ve yeterli beslenmenin yanında bulgur, boza dereotu, hurma, incir gibi kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler özellikle dereotu gibi bazı besinler de süt salınımını artırmaya yardımcıdır.

Bulgur, emziren annelerin enerji kaynağı

Bulgurun emzirme dönemindeki annelerin enerji kaynağı olduğunu da ifade eden Duru Bulgur Beslenme ve Gıda Uzmanı Diyetisyen Seçil Kenar, şunları kaydetti: "Bulgur içeriğindeki folik asit, B12 vitamini haricinde tüm B grubu vitaminlerini içeren besleyici ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Yüksek posa içerdiği için kan şekerini fazla yükseltmez. Emzirme döneminde annelerin günlük harcadıkları enerji fazladır. Bu yüzden sağlıklı kompleks karbonhidrat kaynaklarını öğünlerde tüketmeleri gerekmektedir. Bulgur enerji verdiği ve içerisindeki vitaminlerden dolayı emziren annelerin beslenmesinde çok kullanılan sağlıklı besindir. Gün içinde besinlerin tüketim miktarı he anneye göre değişse de ortalama olarak yemeklerde berabere 5-6 yemek kaşığı bulgur tüketimi önemlidir. Besinleri dengelediği için de kuru baklagillerle bulguru beraber tüketmek tercihimizdir."

EMZİREN ANNELER İÇİN BİR GÜNLÜK ÖRNEK BESLENME TABLOSU:

SABAH: 1 dilim peynir, 1-2 adet yumurta, 5-6 adet zeytin, 1-2 dilim esmer ekmek, 2 adet ceviz, Bol yeşillik

ÖĞLE: 6 kaşık sebze yemeği, 1 kase yoğurt, 6-7 kaşık nohutlu bulgur pilavı, Salata

ARA: 2 kase şekersiz kayısı kompostosu, 10 adet badem, 1 bardak süt

AKŞAM: 150 g et veya 6 yemek kaşığı kuru baklagiller yemeği, Bol salata, 1 kase çorba, 1-2 dilim esmer ekmek

GECE: 1 bardak kefir veya ayran, 1 porsiyon meyve

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe