Sonbahar mevsiminde çocuklarda üst solunum yolu problemleri

Kapımızda bekleyen sonbahar, hastalıkları da beraberinde getirir. 

Sonbahar ve kış mevsimlerinde yaygın olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının yazdan kışa geçiş dönemi olan Eylül-Ekim aylarında havanın soğuması nedeniyle daha sık görüldüğünü belirten Medistate Kavacık Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Hüseyin Güvenç,” kapalı ortamların ısıtılmasıyla düşen nem oranı burun mukozasını kurutur, bu durum da kişinin üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüs ve/veya bakterilere daha açık hale gelmesine neden olur. Kapalı ortamlar olan okul ve kreşlerde bu tür enfeksiyonlar hızla yayılır” dedi.

ÇOCUKLARA HEKİM KONTROLÜ DIŞINDA ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ

Çocuklarda en çok gribal enfeksiyonlar başta olmak üzere bronşit, farenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürre görüldüğünü belirten Güvenç, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çok büyük bir kısmı viraldir, yani antibiyotik gerektirmez, ancak çocuğun durumuna göre antibiyotik kullanımı tavsiye edilebilir. Bu karar kesinlikle bir hekim tarafından verilmeli, aile kendi insiyatifi ile antibiyotik kullanımına başlamamalıdır.” Fizik muayene bulgular veya laboratuvar inceleme sonuçları bakteriyel enfeksiyonu desteklerse antibiyotiğe başlanabileceğini belirten Güvenç, “viral enfeksiyonlara ikincil enfeksiyonlar eklenebilir, bu durumda hekim tarafından uygun görülmesi halinde antibiyotik verilebilir” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARI ENFEKSİYONDAN KORUMANIN 6 YOLU

Çocukların enfeksiyondan korunmaları için bir takım önlemler alınabileceğini belirten Güvenç, en önemli koruyucu yöntemleri şu şekilde sıraladı:

Bebek ve çocuklar kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak tutulmalıdır

Çocukların hasta insanların olduğu ortamlara girmeleri engellenmelidir

Eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalı, vücut hijyenine dikkat edilmelidir

Çocuğun odası ve oynadığı eşyaların hijyenine özen gösterilmeli, çocuk odası sık sık havalandırılmalıdır

C vitamini bakımından zengin olan besin ögelerine günlük beslenme programında yer verilmelidir

Çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklara koruma aşıları yaptırılmalıdır.

Evde kapalı ortamda sigara içilmemelidir

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe