Tarım ilaçları ve hava kirliliği gebeliği azaltıyor

Tarım ilaçları ve hava kirliliği gebe kalma şansını azaltıyor
Tarım ilaçları ve gıda koruyucusu olarak yaygın şekilde kullanılan fosfat türevleri üreme potansiyelini olumsuz yönde etkiliyor. 

Yüksek miktarda pestisitlere (tarım ilacı) maruz kalan kadınlarda tüp bebek ile gebe kalma şansının, düşük miktarda maruz kalan kadınlara göre yaklaşık yüzde 18 oranında daha az olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ebru Öztürk Öksüz, “Pestisitlere maruz kalmanın erkekler üzerinde de etkisi çok açık. Sperm sayı ve kalitesinin yıllar içinde azalmasına neden oluyor. Ayrıca hava kirliliği de üreme sağlığını olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

Yiyecekler yıkanarak sadece yüzeysel pestisitler (tarım ilaçları) uzaklaştırılmış oluyor. Önerilen en iyi temizleme şeklinin su ve halk arasında kabartma tozu olarak bilinen sodyum karbonatı karıştırarak yıkamak olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ebru Öztürk Öksüz, tarım ilaçlarının insan üremesi üzerine etkilerini şöyle açıkladı:

  • Pestisit (tarım ilacı) artıkları içeren yiyeceklerle beslenen erkeklerde sperm sayı ve kalitesinin anlamlı şekilde düşmesine ve sertleşme problemlerine neden olduğu,
  • Kadınlarda adet düzensizliklerine, doğumsal anomalilere (doğan bebekte sakatlık, hastalık) ve düşük doğum ağırlığına neden olduğu,
  • Bunlara ek olarak da düşük ile sonuçlanan gebeliklere, erken doğumlara hem erkek hem de kadında üreme potansiyelinin azalmasına neden olduğu görülmektedir.

Hava kirliliği düşük riskini arttırıyor

Kalp damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları gibi genel sağlık problemlerinin yanı sıra özellikle ağır hava kirliliği ve buna uzun süre maruz kalma durumlarının hamilelerde düşüklere, erken doğuma (37 haftadan önce) ve yeni doğan bebeklerin doğum ağırlıklarının düşük olmasına neden olabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ebru Öztürk Öksüz, “Tüp bebek ve hamilelik sürecinde mümkün olduğu kadar doğal temizlik malzemeleri kullanmak, ev içerisinde sigara içmemek, bu süreçte evi boyamamak, evin temizliğini detaylı yaparak toz ve küf bulunmadığından emin olarak (özellikle yaz aylarında klima kullanılıyorsa temizliğini yaptırmak) evin içindeki hava kirliliğini engeller. Evimizin dışındaki kirliliğe karşı ise tüp bebek ve hamilelik süresince trafiğin çok yoğun olduğu zamanlarda yolculuk etmemek, kimyasal üretim yapan fabrikalardan uzak durmak ve hafta da en az iki gün yeşil alanlarda yürüyüş yaparak önlem alınabilir” önerisinde bulundu.

Tarım ilaçları ve hava kirliliği gebe kalma şansını azaltıyor

Hava kirliliği sperm hareketliliğini de azaltıyor


Erkeklerin de hava kirliğinden etkilendiğinin altını çizen Dr. Ebru Öztürk Öksüz, “Yapılan çalışmalar hava kirliliği ile anormal sperm şeklinin artması ve sperm hareketliliğinin azalması arasında sıkı bir ilişki olduğunu gösteriyor. Bu da çiftlerin normal yoldan gebe kalmaları yönünde bir engel olabiliyor. Yapılan çalışmalara göre hava kirliliğinin yüksek seviyelerde olduğu bölgelerde hem sperm ve hem de yumurta üretimi ve kalitesindeki olumsuz etkilerden dolayı infertilitenin arttığı gözlemleniyor” dedi.

Tüp bebek yapmak isteyen çiftlere öneriler

Genel sağlığı etkileyen tüm faktörlerin üreme sağlığını da aynı şekilde olumsuz etkilediğinin altını çizen Dr. Ebru Öztürk Öksüz, tüp bebek yapmak isteyen çiftlere şu önerilerde bulundu: “Sigara içmek, çok miktarda şekerli yiyecek tüketmek, işlenmiş gıdalar tüketmek, şekerli ve gazlı içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi gibi genel sağlığımızı da olumsuz etkileyen davranışlar tüp bebek sürecini de olumsuz şekilde etkiliyor. Bu süreçte taze sebze ve meyve tüketmek, daha çok evde yaptığımız yiyecekleri tüketmek, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmak ve daha da önemlisi stresten uzak durmak tüp bebek sürecinin daha olumlu ve rahat geçmesinde yardımcı olur.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe