Çocuğun bakımını kendiniz yapın

Çocuğun bakımını kendiniz yapın

Psikolog Füsun Ersoy'a göre çalışan anneler çocuklarının bakımını kendi üstlenmeli. 


Zaman ayıramadığından şikayet eden annelerin, bakım sırasında çocuğuyla kurduğu iletişimin diğer boş zamanlardan daha değerli olduğunu belirtti. Bu yönde sıkıntı duyan annelerin hiç olmazsa sabah erken kalkıp, çocuğunu okula hazırlayabileceğini vurgulayan Ersoy, "Bu süreçteki ilgi, saçını taramak ya da servise bininceye kadar bekleyip ona el sallanmak çocukta özgüvenin oluşmasını sağlıyor" dedi.

Abartmadan ilgilenin


Ersoy, bazı çocukların, karakterleri gereği beklentilerini dile getirip (beni annem hazırlasın) dese de bunu ifade etmeyenlerin içine kapanıp, sevgisizlik duygusuna kapılabileceklerine dikkati çekerek, "Ancak, hiçbir zaman abartıya da kaçmamak lazım. Çünkü, çocuklar genelde anne ve babalarının zaaflarını çok iyi bilir ve her fırsatta bundan faydalanmak isterler. Her şeyi kararında yapmak lazım. Aşırı ilgisizlik kadar, aşırı ilgi de sorun yaratabilir.

Çocuklara yaşı ve cinsiyetine uygun belli sorumluluklar vermek gerekiyor. Küçük yaştan itibaren çocuklar belli bir sorumluluk duygusuyla yetiştiklerinde iç benlik dediğimiz ahlaksal gelişimi sağlıklı şekilde oluşuyor. Çocuklarımız evde belli rolleri olduklarının bilinciyle yetiştirilmeli. Oyuncağını kaldırmalı, okul çantasını hazırlamalı. Davranışının sorumluluğunu alıp, bedelini ödemeli. Çocuk, bir şeyini unuttuysa arkasından koşturmayın, bırakın kalsın" diye önerdi.

Yaramazlık ilgi isteğinin ifadesi olabilir


Ailenin dikkatini çekmek isteyen çocuğun her yola başvurabildiğini ve genellikle de "yaramazlık" yaptığını ifade eden Ersoy, "Çünkü, onun tek amacı kendisiyle ilgilenildiğini hissetmek. Oysa, çocuğu buna mecbur bırakmamak, sevgi ve ilgiyi abartıya kaçmadan çocuktan esirgememek gerekir" dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe