Bebeklerde reflü olup olmadığını nasıl anlarız?

Halk arasında “mide yanması” olarak da bilinen reflü, aslında bir geri kaçıştır. Midedeki salgıların, gıdaların ve mide asidinin hazmedilmesini sağlayan pepsin maddesinin geriye kaçmasıdır. 

Normal şartlarda yiyeceklerin yemek borusundan mideye ulaşmasından sonra yemek borusuna geri gelmemesi gerekir. Ancak reflü hastalığının temeli bu düzenin bozulmasıyla atılır.

Yetişkin hastalığı olarak bilinen reflü aslında bilinenin aksine bebeklerde de sık görülen bir hastalıktır. Bebeklerde görülen reflünün en yaygın nedenleri arasında, devamlı yatış pozisyonunda olmaları, sıvı gıdalarla beslenmeleri ve yiyeceklerin mideye geçişinde etkili olan kapakçıkların henüz gelişmemiş olmasıdır.

Bebeklerde reflü olması bebeğin sağlıksız olduğunu göstermez. Çünkü bebeklerde görülen reflü çoğu zaman bebeğin gastrointestinal sisteminin gelişmemesinden kaynaklanır. Bu nedenle de korkulacak bir durum yoktur. Bebeğin genellikle 6 ayını doldurmasından sonra kendiliğinden geçer. 6 aylık süreçte geçmeyen bebek reflüsü 12 ayın tamamlanmasıyla kendiliğinden geçer.

Bebeklerde reflü olup olmadığını nasıl anlarız?

Bebeklerde özellikle beslenmeden sonra sık sık tekrarlanan kusmalar meydana geliyorsa bu durum reflünün belirtisi olabilir.

Bebeğin gaz sancısı çekmesi sonucu kıvranması ve buna bağlı olarak huzursuzlanıp ağlaması reflünün işareti olabilir.

Göğüs bölgesinde yanma olması bebek reflüsünün başka bir işareti olabilir.

En yaygın ve bilindik belirtileri yukarıda saydığımız belirtiler olmakla birlikte bazı bebeklerde görülüp bazılarında görülmeyen belirtileri de bulunur.

Reflünün bazı bebeklerde görülen farklı belirtiler:

Her gün tekrarlayan ve kolik tarzında olan karın ağrıları bazı bebeklerde reflü belirtisi sayılır.

Sık gaz çıkarma ve bunun ardından rahatlama belirtileri de reflünün belirtilerinde biri olarak kabul edilir.

Beslenmeye karşı isteksizlik ve bunun sonunda yaşanan beslenme sorunları bu listeye ekleyebilceğimiz reflü belirtilerindendir.

Beslenme sorununun tabi sonucu olarak bebeklerde gelişme geriliği gözlemlenebilir. Bu olumsuzluk reflünün belirtileri arasında sayılır.

Akciğer enfeksiyonuna bağlı ataklar da bebeklerde reflünün belirtilerinden biridir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
*Sosyal sorumluluk projesi*

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu

Bumerang - Yazarkafe